Fiecare dintre noi își dorește o casă care să atragă cât mai mult atenția oricui îi trece pragul și care, în același timp, să se muleze perfect pe stilul preferat și personalitatea sa…E ceva perfect normal, când te gândești la investiția pe care o faci în momentul în care te hotărăști să-ți cumperi o locuință sau să-ți construiești una de la zero. Unul dintre cele mai importante aspecte de luat în calcul pentru a avea o locuință care să te mulțumească atât pe tine, cât și pe cei din jur, din punct de vedere al designului interior, este reprezentat de mobila aleasă.
Mobila este importantă. Astăzi vom vorbi despre mobila clasică din lemn masiv și îți vom prezenta o serie de sfaturi și informații utile de întreținere ca să te asiguri că te vei putea bucura de aspectul și calitatea mobilei tale pentru o perioadă cât mai lungă de timp.
Probabil te gândești și tu “lemn masiv = durabilitate”, însă nu e chiar așa. Mobila din lemn masiv este una dintre cele mai sensibile la factorii externi. Fără alte aspecte de adăugat, vom începe prin a-ți oferi câteva informații despre lemnul masiv din care este realizată mobila de interior.
Tot ce trebuie să știi despre lemnul masiv:
- Lemnul masiv sau alte materiale pe bază de lemn au proprietăți higroscopice. Cu alte cuvinte mobilierul din lemn absoarbe apa și umiditatea din aer, lucru care duce la deteriorarea sa în timp. Dacă-ți dorești să te bucuri cât mai mult de mobilierul ales, îți recomandăm să-i găsești un loc ferit de umiditate din care să iasă totuși în evidență.
- Ai grijă cum alegi să cureți mobila din lemn masiv. Spre deosebire de pal sau plastic care sunt procesate mai mult, lemnul masiv este prelucrat într-un mod mai natural, anumite tratamente chimice dăunându-i în timp.
- Piesele de mobilier din lemn masiv trebuie ferite de soare, căldură sau aer rece. Pentru a te bucura de mobilierul ales cât mai mult timp, cel mai bun sfat pe care ți-l putem oferi este să îl ferești de razele soarelui sau de aerul rece. Găsește-i un loc din care să arate bine și să fie ferit de toți acești factori.
Vom continua prin a-ți oferi o serie de sfaturi, pentru ca mobilierul tău să aibă un aspect cât mai nou și să nu se deterioreze în timp.
1. Praful trebuie șters cu regularitate
Mobilierul din lemn masiv este mai pretențios din punct de vedere al agenților de curățare, dar în sine are o întreținere ușoară. Cât despre praf, acesta nu trebuie șters în fiecare zi, dar nici nu trebuie să uiți de el. Este de ajuns dacă îl ștergi o dată la 2-3 zile. Acordă mare atenție detaliilor! Praful se găsește și în cele mai mici și înguste locuri din mobilă.
2. Pentru curățarea mobilierului din lemn masiv folosește o lavetă moale
Optează pentru o lavetă moale, care nu zgârie suprafețele. Laveta cu care îți igienizezi mobilierul este foarte importantă, mai ales dacă vorbim despre mobilă de calitate. Poate că efectele nu se vor vedea într-un timp scurt, dar categoric se vor vedea.
3. Nu pune direct pe mobilă obiecte care generează căldură
Întreținerea blaturilor este importantă în cazul mobilei din lemn masiv. Orice obiect care generează căldură poate lăsa urme. De aceea, sfatul nostru este să folosești șervețele sau suporturi pentru orice obiect așezi pe blat.
4. Curăță imediat lichidele vărsate pe mobilier
Accidentele se întâmplă tot timpul, suntem conștienți de asta. Este bine însă să luăm atitudine imediat dacă vărsăm ceva pe mobilier și să curățăm cât mai repede. După cum spuneam anterior mobilierul din lemn masiv absoarbe apa și umiditatea, iar în timp acest lucru poate duce la deformare sau chiar mai rău. Este bine să fie curățat în cazul unui accident prin absorbția lichidului cu o lavetă sau cu un burete.
5. Lemnul își poate schimba forma în funcție de variațiile de temperatură
În funcție de variațiile de temperatură, lemnul se poate crăpa, umfla sau deteriora. Cel mai bun sfat pe care ți-l putem da, în calitate de specialiști în mobilă de calitate, este să menții în camera cu mobilier din lemn masiv o temperatură constantă (cca. 15-25 de grade). Umiditatea este importantă și ea. Ai grijă ca umiditatea să nu depășească 30-50% în camera cu mobilă din lemn masiv. Acordă atenție acestor detalii, chiar dacă par că sunt nesemnificative. Efectele se vor vedea pe termen lung. Toate aceastea pentru ca mobila ta să dureze peste ani!